May 4, 2012

Assignment 1-Cheddar Cheese

Nak kongsi pemerhatian yang aku buat untuk assignment food chemical component aku.. Menarik juga kalau kita tau bahan-bahan yang ada dalam makanan yang kita nak beli. Tapi assignment aku lebih fokus kepada food additive yang melibatkan kod E (E numbes).

Apa sebenarnya kod E ni ek? Haa.... jangan sempitkan fikiran untuk menghukum semua makanan yang ada kod E ni haram ya.Kod E merujuk kepada nombor rujukan yang digunakan untuk memudahkan pengenalpastian food additive yang digunakan dalam sesuatu makanan. E stand for Europe.
 Produk makanan yang pertama aku ambik untuk assignment aku ialah Cheddar Cheese


E331Sodium citrates [Antioxidant]
Prolong the shelf life of foods by protecting against deteriotion caused by oxidation (fat rancidity)
E339Sodium phosphates [Emulsifier]
To allow the uniform dispersion of two or more ingredients and to prevent oil from separating from the rest of the mixture.
E322 Lecithin [Emulsifier] **haram if it is from animal fat
Lecithin provides solidity to foods and helps to prevent other ingredients from separating.
E460Cellulose [Emulsifier]
As an emulsifier to stabilize water-oil-mixtures.
E200Sorbic acid [Preservative]
An effective inhibitor of the growth of most moulds, yeasts and many bacteria.
E160 (b)Annatto, bixin, norbixin [Colouring]
red color; derived from a tree (Bixa orellana); used to dye cheese

No comments: