January 16, 2012

Istimewa~

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh....

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

10/01/2012, iaitu ari selesa lepas, banyak nikmat yang diri ni dapat. Pertama sekali, hari untuk kertas terakhir final exam untuk semester yang ketiga. Gembira bukan kepalang cheq ni. Sebabnya, kertas terakhir adalah subjek kalkulus. Memang fulus...

Kemudian, petang tu bila habis paper, akhwat kesayangan bawak aku pi makan kat luaq. Sambut hari istimewa aku dengan Kak Da. Bahagianya bersama antumna semua. Makan, disuap, berceloteh, dan banyak lagi. Saat itu aku kira pengubat rindu buat aku nanti. Cuti sebulan, sebulan jugak la tak boleh tatap wajah-wajah ketenangan antumna semua.

Balik dari tu aku mula kelam kabut. Mana taknya, beg baju aku belum sepenuhnya dikemas. Ya! Aku balik malam ni. Hahahaha.. Tiket bas dalam hanya ada 10 dan 12 haribulan sahaja. Setelah berfikir panjang dan bermesyuarat dengan Amal, kami terpaksa la ambil tarikh 10 hb, walaupun terpaksa kalut-kalut sikit.

Pukul 8.30 malam aku dengan yang lain mula la mengheret beg untuk ke DABS, tempat bas tunggu kami. Perasaan masa tu, terlampau bahagia. Kalau boleh, aku nak semua budak-budak diploma blok sebelah keluar tengok. Hahahaha.. Minggu lepas, masa aku tengah study week, bukan main no hampa dok heret beg depan mata aku. Bergenang air mata aku tengok hampa dok balik kampung. Balik saja tak pa, aku tak marah, cuma ada la jelous sikit, tapi hampa kan main lagi no, bergelak ketawa kat depan blok aku. Bergema kot ketawa bahagia hampa tu. Seharian tu jugak aku dok perhati ja hampa semua balik.

Ok, tutup cerita. Biar mereka dengan kuliah mereka yang baru bermula. Janji aku dapat bercuti sebulan. Bas malam tu cuma ada satu, ini semua sebab ada yang tak habis paper lagi. Jadi depa semua balik 12hb ni. Semua tempat kat utara depa campur aduk dalam satu bas. Dari Perak, Sungai Petani, Kulim, Aloq Staq, Jitra, Canglun dan Kangaq. Uihh, lambat la kalau lagu ni. Nak kena pusing balik la tu. Mesti lambat sampai nanti.

Disebabkan aku lupa bawak selimut, asthma aku menyerang. Adoi, penghawa dingin dalam bas ni sejuk sangat la.tak tahan aku. Aku gagahkan diri untuk cuba tidur jugak. Peringatan buat diri, lepas ni jangan cuai lagi. Ni dak, seronok sangat nak balik, sampai semua barang aku lupa. Jam hampir pukul 12, bas berhenti di perhentian di negeri Kelantan.

Aku ambik peluang untuk ke tandas, dan tika itu aku dan Amal dapat satu khabar yang kurang elok.

"Awok kan hok balik ke Kangar"

"Ye, Pok!"

"Satnim, awok tukar bas"

"Apa?"

"Bas hok nok bawok awok dok sapa lagi, nanti Pok khabor bilo doh mari bas tu"

Disebabkan hanya dua orang yang akan turun di Kangar, jadi kami kenalah tukar bas. Aduh, sakitnya hati. Dan bila bas tu dah sampai, hati aku kurang sakit. Hahaha.. Sebabnya, bas tu super VVIP dan pok tadi tolong aku angkat beg aku yang berat gila tu. Tapi hati aku tiba-tiba jadi sakit balik bila pok tu habaq yang kami kena dok seat yang paling belakangggggggggggg sekali. Ya ALLAH, tak pernah dalam hidup aku duduk di belakang sekali untuk perjalanan jauh-jauh macam ni. Tawakal sajalah.

Aku dah bagitau siap-siap kat Amal, kejap lagi kat Gerik, kalau aku mabuk bas, aku nak pi dok depan dengan pak cik dreba. Alhamdulillah, semuanya baik-baik, aku selamat. Tak muntah-muntah pon. Tapi agak seram bila mana sampai saja kat atas bukit yang bengkang bengkok dan gelap antara Kelantan-Gerik, kabus tebal. Bas terpaksa jalan perlahan-lahan. Dan tiba-tiba, dalam kesuraman jam 3 pagi, semua penumpang tengah nyenyak tidur, baby yang kat depan seat aku tu menangis, tak.. tak.. Dia meraung sekuat hati. Semua terkejut.

Aku bisik Amal,

"Amal, baby tu nampak apa-apa ka?"

"Ermm, tak tau la che nad, maybe kot, tengah-tengah hutan lagu ni."

Kami terdiam dan terus pejam mata untuk cuba tidur. Dan tak lama selepas tu, baby tu berhenti menangis dan kabus pon dah tak dak. Pak cik bas tu apa lagi, dia terus bawak bas macam nak drift ooo.... Geram betoi aku. Aku kat belakang ni rasa macam naik roller coster ja. Tapi yang ajaibnya, aku tak lah gayat macam selalu, kalau dak mesti Amal tak boleh tiduq sebab aku dok peluk dia sebab gayat. Semua tu nikmat dari ALLAH.

Dalam pukul 5.30 pagi aku sampai kat stesen kat Kangaq. Excited gila. Mak dengan Pak Long dah lama pun sampai. Mana taknya kat Shahab Perdana lagi aku dah mesej mak. Sampai awai la. Kalut jugak mak aku nak sambut anak dia no. Hahaha. Pak Long tolong angkat beg dan kami pun balik. Amal memang dah lama turun, masa bas lalu kat Arau tadi ni dia mintak pak cik tu berhenti.

Sampai ja kat rumah tercinta, tak dak sapa pun sambut aku. Hahaha.. Tapi aku disambut dengan kek kat bawah tu. Tadaaa.....





Cheese kek untuk diri yang menyambut hari kelahiran pada 10 Januari. Azan subuh kat masjid, aku selamat potong kek aku. Semoga dengan bertambahnya umur aku, akan bertambah jualah amalan baik untuk aku lakukan. Aku terus peluk mak, cium pipi kiri kanan. Dalam hati,

"mak, terima kasih kerana lahirkan cheq, anak montel mak ni, terima kasih sebab bagi kasih sayang semasa cheq kecik-kecik sampai la. Terima kasih sebab bagi pelajaran kat cheq sampai dah masuk U. Dan terima kasih sebab jadi mak cheq. Sayang mak sangat-sangat".

Betoiiiiiii.......aku ucap dalam hati ja.

10 Januari 2012 sangat istimewa buat diri.

Semoga 10 Januari 2013 aku akan jadi isteri orang. Amin.. (Doakan aku, tengah dalam proses untuk didik diri jadi isteri solehah) ^^

3 comments:

coretan pelangi said...

InsyaAllah,impian 10 jan 2013 bakal menjelma...

GR said...

semoga berjaya jadi isteri orang 10 januari 2013 nanti =D

cik kompas said...

hehehe...sekadar impian.

Jie denga GR sama ja, panjang2 entri ni, nampak yang part last ja no..

apa2 pn, doakan saya..